Platser
Dalmascá

Typ av samhälle: Koloni, hamnstad

Namn på orten: Dalmascá (Dalmaskaa)

Vart: Ön Finnstér, NORR 1,6-ÖST 12,6

Välkommen till Dalmascá hamnstädernas hamnstad där du kan hitta nästan allt du söker. Staden innehåller ca 5000 människor och är på toppen av sin civilisation. Många har försökt ta över och gjort anfall på staden men lika många har misslyckats för att sedan möta de mörka cellerna på kastellet och till sist trummorna, paraderna och snaran på stora torget.

Ön är belägen tre och en halv veckor från Himlahall och är den tredje största ön som ligger i området. Klimatet påminner inte om övriga Damméro då molnen ligger lågt vid bergen och skapar ett nästan tropiskt klimat med en fuktig luft på dimmiga dagar (som nästan hela året består av) och soliga heta dagar när solen får lysa igenom. Den är under ett Mériskt styre men många influenser finns ifrån Mandrak då de flesta öar i området koloniserats av Mandrak. Eftersom de flesta styrande personerna är av börd från Mandrak så man kan säga att ön övergår mer och mera till Drakerna och för invånarna är det bara en tidsfråga innan ön kommer till ett mindre inbördeskrig och är helt i Drakiskt syre.

Vid den sista seglatsen när du är på väg in mot ön och viken där staden ligger mellan bergen så tornar dalen upp sig runt molnen. Vid en fin och solig dag så kan man se fortet sitta som en prydnad högst upp med landets flagga som dekoration på det högsta tornet. Med murar av granit som huggits från öns baksida och en del som huggits på plats vaktar staden med sina batterier av kanoner som når långt ut mot havet vid fientliga attacker.

På motsatta sida av fortet så rinner en flod med färskvatten längs med berget. Den fortsätter ned genom dalen via en sjö för att sedan rinna vidare vid utkanten av stadens båda sidor så det bildar en naturlig vallgrav.

Husen består av en blandning mellan vitmålade sten och trähus. Gatorna består främst av grusvägar, mellan husen så blir det mycket jordvägar med gräs på och desto närmare hamnen man kommer blir det allt mer stenbelagda granitgator. Granitgatorna håller bättre vid stormar och är lättare att spola av från blod och fiskrens.

När du väl är här får du inte missa ett par platser som utmärker staden hos resten av öarna i närheten. En av dem är en klippformation i havet på väg in mot hamnen som formar en båge och har blivit en utmärkt plats för att hänga upp avlidna pirater för att avskräcka från sjöröveri. Här hängs också burar för att låsas in och tortera med hjälp av naturens krafter. Den delar även mynningen in i sundet i två och agerar således vågbrytare.

Den andra platsen eller byggnaden som utmärker staden är den stora fyren som drivs med olja för att hjälpa skepp hitta rätt i natten eller i dåligt väder. En större och ståtligare fyr får man söka efter i världens vatten. Den ingår i kastellet som beskyddar staden. Och av arkitekturen att döma och alla sniderier runt om den så var det mycket duktiga hantverkare och stenhuggare som lät bygga den. Det finns även en legend om att om man finner en viss kristall som passar i i ett hål på räcket utanför själva fyrglaset så strålar en stråle genom den och på en speciell topp på bergen bakom staden och där skall e stor skatt finnas. Som en av stadens grundare, Jarlheid Blåmussla, lät gömma efter en rad plundringar innan han blev laglydig.

Staden själv är värd att gå runt och upptäcka då den förändras ständigt och det finns alltid något nytta att se. Mest likt ett ormbo av gator och gränder som går kors och tvärs i en ständig ombyggnation - Detta eftersom staden är planerad som en labyrint som gör det svårare att anfall och som ger både stadsplanerare och angripare huvudvärk.

Den största samlingsplatsen för vanligt folk är torget för underhållning, handel, utrop, nyheter och straff. Krogen "Bysshäxan" är det kändaste tillhållet för såväl vanligt folk som skummare typer i jakt på ett hörn att göra upp sina affärer i god ro. Här går också att hitta en besättning om nu något sådant behövs för nästa seglats. De som håller i lagen får sin andel för att hålla sig därifrån, både muta i mynt och stadens godaste öl. Självfallet så finns det mindre trevligar tillhåll i källarutrymmen där ruskigare pirater kan sitta och smida sina planer men de pubbarna är inget man pratar högt om då det finns straff att vänta om man känner till eller har varit på dem.

Den viktigaste platsen för handel är det stora handelsladan i hamnen där all handel bedrivs för allt som kommer in i staden med hjälp av skepp. Där står den högsta handelsmannen som med järnhand bestämmer pris på lasterna som rullar in. Av de som styr och ställer så är den handelsmannen väldigt stark och kan ställa och styra nästan som han vill.

© 2016 Larp Lab Imagination AB